Narsissien ja tulppaanien talvetus ruukussa
Ideoita ja inspiraatiota

Narsissien ja tulppaanien talvetus ruukussa

Pienessä puutarhassa tila tuppaa usein loppumaan kesken, joten olen jo useita vuosia istuttanut kevätsipuleita ruukkuihin ja talvettanut ne kellarissa. Toimii hyvin erityisesti narsisseille, mutta myös monet pikkusipulit ovat talvehtineet hyvin kellarissa. Olen talvettanut onnistuneesti narsisseja, helmililjoja, krookuksia, kevätkurjenmiekkoja, posliinihyasinttejä ja tulppaaneja.

Tällä hetkellä olen ihastunut persikan sävyisiin narsisseihin, kuten narcissus Pink Charm, Replete ja Sir Winston Churchill. Viime syksynä täytin ison, vuosia käyttämättömänä olleen boolimaljan soralla ja hiekalla ja istutin siihen erilaisia narsisseja. Kun kukat keväällä avautuivat, ihastuttavimpia olivat juuri erilaiset persikan ja roosan sävyt. Tänä vuonna olen hankkinut vain niitä.

Narsissien lisäksi olen istuttanut ruukkuihin talvetettavaksi helmililjoja ja keltaisia Yellow Spring Green -tulppaaneja.

Krookukset kukkivat teekupissa parvekkeella, vaikka pihalla on vielä lunta.

Ruukussa talvettamisen hyvä puoli on se, että sipulit kukkivat aikaisemmin kuin maahan istutetut sipulit. Lokakuussa ruukkuun istutetut narsissit kukkivat usein maaliskuussa, pikkusipulit jo aikaisemmin.

Narsissit tarvitsevat pidemmän ajan juurtumiseen kuin esimerkiksi tulppaanit, joten talvetus kellarissa sopii niille hyvin.

Tulppaanit juurtuvat jo parissa kuukaudessa, joten ne kannattaa istuttaa mahdollisimman myöhään. Ne saattavat alkaa kasvaa jo tammi-helmikuussa, jos kellari ei ole tarpeeksi viileä. Tulppaanit tarvitsevat kuitenkin paljon valoa kasvaakseen ja kukkiakseen, eikä tammi-helmikuussa valo vielä oikein riitä. Ehkä kasvivalo auttaisi, jos tulppaanit alkavat kasvaa näin aikaisin.

Kellarin lämpötilan on hyvä pysytellä nollan yläpuolella. Mitä pidempään lämpötila pysyttelee joitain asteita nollan yläpuolella, mutta ei laske pakkasen puolelle, sitä paremmin sipulit kukkivat. Tällöin ne ehtivät juurtua, mutta eivät vielä lähde kasvamaan.

Kevätsipuleita voi myös yrittää talvettaa vajassa tai autotallissa, mutta lämpötila ei tällöin saisi laskea nollan alapuolelle.

Estä kukkasipulien jäätyminen

Olen kokeillut talvettamista myös lasitetulla parvekkeella, mutta se ei ole onnistunut. Suojasin ruukun toisella ruukulla ja päälle laitoin vielä kuplamuovia. Suojaaminen ei kuitenkaan estänyt sipulien jäätymistä. Lämpötilan vaihtelu pakkasen ja suojakelin välillä teki tehtävänsä, ja sipulit hajosivat.

Narsissien ja tulppaanien talvetus ruukussa 7 (1)
kevätkurjenmiekkoja ruukussa.

Ehkä leutoina talvina talvettaminen parvekkeella voisi myös onnistua. Tärkeintä on estää sipuleita jäätymästä.

Pari kertaa olen myös kokeillut kevätsipulien istuttamista muoviruukkuun niin, että ruukku on ollut haudattuna maahan. Ruukun täytyy kuitenkin olla haudattuna tarpeeksi syvälle, jotta sipulit selviävät. Kukkimista joutuu tällöin myös odottamaan yhtä pitkään kuin normaalisti maahan istutetuilla kevätsipuleilla.

Yllättävän helppo tapa istuttaa kukkasipuleita myöhään syksyllä on tehdä maan pinnalle multakeko, johon sipulit upotetaan. Tämä toimii vaikka maa olisi jo jäässä. Tämä toimii myös esimerkiksi pensaiden tai puiden juurella, jossa maa on täynnä juuria ja sipuleille on vaikea kaivaa kuoppaa.

Kukkasipulien päälle pitäisi jäädä noin kaksi kertaa sipulin koon verran multaa. Kasa on hyvä suojata vielä lehdillä tai havuilla. Tämä on toiminut joka kerta. Maan pinnalle istutetut sipulit ovat kukkineet hienosti seuraavana keväänä.

Kannattaa kuitenkin muistaa että sipulien tulee olla terveitä ennen kuin ne istuttaa. Jos sipulit ovat päässeet homehtumaan ennen kuin ehdit istuttaa ne, ei niistä koskaan tule terveitä kasveja.

Miten käytännössä talvettaa kukkasipuleita ruukussa?

Valitse ruukku, jossa on reikä pohjassa. Ruukkuna olen käyttänyt paitsi perinteisiä ruukkuja, myös teekuppeja, muovilla vuorattuja koreja ja peltipurkkeja. Jos talvetat sipulit kellarissa jossa lämpötila ei laske pakkasen puolelle, myös lasiset astiat, kuten boolimalja, käyvät hyvin.

Kriikunapuun varjossa 22
Lumikelloja ruukussa Chelsea Physic Gardenissa Lontoossa.

Jos istutat ruukkuun jossa ei ole reikää, laita pohjalle kerros soraa tai ruukunpalasia. Täytä ruukku noin puolilleen ja asettele kukkasipulit vierekkäin. Multaan voi sekoittaa hieman mykorritsaa, eli sienijuurta. Se edistää sipulien juurtumista. Lopuksi sipulit peitetään mullalla ja kastellaan kevyesti.

Itse annan ruukkujen olla jonkin aikaa ulkona viileässä, mutta sateelta suojassa. Vien ne kellariin hyvissä ajoin ennen yöpakkasia. Talven mittaan käyn noin kerran kuussa tarkistamassa, ettei multa ole kuivunut. Multa ei saa olla liian märkää, muttei myöskään liian kuivaa.

Samalla tarkistan kuinka pitkällä sipulien kasvu on. Varsinkin tulppaanit tekevät helposti pitkiä ja honteloita kukkavarsia, jos ne jätetään pimeään liian pitkäksi aikaa. Kellarissa pitkäksi ja honteloksi kasvanut kukkavarsi ei kuki, vaikka sen toisi päivänvaloon.

Tuon ruukun pois kellarista kun kukkavarsi on selkeästi näkyvissä ja lähdössä kasvuun. Kastelen ja asetan ruukun mahdollisimman valoisaan paikkaan.

Lisää inspiraatiota täältä: Tanskalainen puutarhuri Claus Dalby kertoo Youtube-videolla miten hän tekee ihania ruukkuasetelmia kevätsipuleista.

Hyvää syksyä!

Narsissien ja tulppaanien talvetus ruukussa 5
Tulppaanit voi istuttaa ruukkuun tiiviisti. Vielä multaa päälle ja kevyt kastelu.