Jouluruusu 27
Puutarhassa

Talven suloisin kukkija – näin saat jouluruusun säilymään

Valkoisesta jouluruususta on tullut todella suosittu joulukukka, eikä ihme. Kukat myydään nuppuisena ja nuppuja on yksittäisessä kasvissa usein todella paljon. Oikeissa olosuhteissa jouluruusu saattaa kukkia jopa yli kuukauden. Tässä joitain vinkkejä joilla olen saanut omat jouluruusuni säilymään.

Siro jouluruusu on talven suloisin kukkija. Alaspäin taipuvissa nupuissa on jotain herkkää ja siroa, ja melkein toivoisi etteivät nuput avautuisi ollenkaan.

Kun jouluruusun nuput sitten avautuvat, se tapahtuu yksitellen. Nuppuja saattaa vielä muodostua, kun kasvi on jo kukkinut pitkään.

Näin saat jouluruusun säilymään.
Jouluruusun siroissa nupuissa on jotain herkkää.

Viileässä kukinta voi kestää jopa kuusi viikkoa. Huoneenlämmössä kukinta on usein ohi huomattavasti nopeammin.

Vanhemmiten jouluruusun kukat haalistuvat ja muuttuvat vihertäviksi, mutta ovat silti kauniita. Jouluruusu tekee usein ensin kukkia ja lehdet tulevat vasta sen jälkeen.

Näin saat jouluruusun säilymään
Jos saat jouluruusun kestämään kevääseen, voit istuttaa sen puutarhaan.

Näin jouluruusun ensimmäisen kerran lontoolaisessa puistossa monta vuotta sitten, ja muistan ihmetelleeni miten se kukki lähes pakkasrajalla. Oli kolea helmikuinen päivä ja sen verran viileää, etteivät narsissit vielä kukkineet.

Jouluruusut olivat kuitenkin jo availemassa kukkiaan. Sirot, nuokkuvat kukat muodostivat vaaleanpunaisia mättäitä paljaaseen maahan.

Näin saat jouluruusun säilymään
Muu puutarha on usein karu ja paljas kun jouluruusu kukkii.

Mietin silloin että jouluruusu on paitsi suloinen, myös todella sitkeä kasvi. Suomesta niitä oli tuolloin vaikea löytää, mutta nykyään eri lajikkeita on jo paremmin tarjolla.

Näin saat jouluruusun säilymään

Jouluruusu säilyy parhaiten, kun se sijoitetaan viileään ja valoisaan paikkaan. Ihanteellinen lämpötila on 10-15 astetta. Monellakaan ei tälläistä tilaa ole, mutta sekin auttaa ettei jouluruusua sijoita patterin viereen.

Mitä viileämpi ja vetoisampi paikka, sen paremmin jouluruusu säilyy.

Huoneenlämmössä jouluruusua pitää muistaa kastella tarpeeksi usein, muuten se nuupahtaa nopeasti. Kastele kuitenkin vain vähän kerrallaan. Jouluruusu ei siedä sitä että vesi seisoo ruukussa.

Itse vien jouluruusuni yöksi viileään, noin 10-asteiseen kellariin. Kun kukinta on ohi, jätän ne kellariin ja laitan kasvivalon päälle.

Tänä jouluna olen hankkinut jopa kolme valkoista jouluruusua. Myöhemmin keväällä laitan ne lasitetulle parvekkeelle, kun pakkaset alkavat hellittää.

Sisällä pidetty jouluruusu ei kestä ulosvientiä jos lämpötila on pakkasen puolella. Parvekkeella ei siis saa olla pakkasta.

Näin saat jouluruusun säilymään.
Sisällä pidetty jouluruusu ei kestä pakkasta. Totuta se ulos vähitellen.

Jouluruusu ei nimestään huolimatta ole ruusu, vaan leinikkikasvien sukua. On hyvä muistaa että se on kaikkien leinikkikasvien tapaan myrkyllinen. Sitä käsitellessä kannattaa pitää hanskoja tai vähintään pestä kädet käsittelyn jälkeen.

Istuta jouluruusu puolivarjoisalle paikalle

Jouluruusu on perenna, eli monivuotinen kasvi ja selviää talvesta ainakin Etelä-Suomessa.

Keväällä, yöpakkasten loputtua, sen voi istuttaa pihalle. Ulkoilmaan kasvi on hyvä totuttaa vähitellen.

Lämpimässä huoneilmassa kasvin lehdet saattavat olla olla harmahtavia ja kuivahtaneita, mutta jouluruusu juurtuu kyllä ulos jos sen juuret ovat kunnossa. Huonokuntoiset lehdet voi leikata pois.

Näin saat jouluruusun säilymään
Istuta jouluruusu puolivarjoisalle paikalle.

Istutin viitisen vuotta jouluksi saamani valkoisen pienen jouluruusun ulos kukkapenkkiin. Aluksi näytti siltä että kasvi hävisi ja kuihtui pois. Vuoden päästä huomasin kuitenkin että se olikin elossa ja kasvattanut ison mättään lehtiä.

Ilmeisesti jouluruusu tarvitsi aikaa kasvattaakseen kunnon juuriston ennen kuin se teki lehtiä. Maassa kasvaessaan siitä on tullut mätästävä ja isolehtinen.

Se viihtyy hyvin puolivarjoisassa kukkapenkissä marjakuusen varjossa, paikassa jossa kovin moni muu kasvi ei ole viihtynyt. Kukkapenkki on hieman kohotettu ja kallellaan, joten sillä on jonkin verran multaa, mutta vesi ei seiso juurten ympärillä.

Jouluruusu 18
Pienestä jouluruususta on ulos istutettuna tullut iso. Kuva otettu pari päivää ennen joulua.

Jouluruusu kukkii varhain keväällä. Tänä vuonna jouluruusuni aloitti kukkimisen jo ennen joulua, kun sää oli vielä lauhaa. Kun pakkaset alkoivat eikä maassa ollut lunta, peittelin sen havuilla jotta nuput eivät paleltuisi.

Usein jouluruusuni on kuitenkin kukkinut jopa lumihangessa, joten toivotaan että kukkiminen onnistuu myöhemmin keväällä.

Lisää jouluruusutietoutta ja kuvia lajikkeista englantilaisen RHS-puutarhayhdistyksen sivuilta

Lisää vinkkejä puutarhan suosikkien hoitoon löytyy täältä

Näin saat jouluruusun säilymään
Herkkä jouluruusu on monen suosikki.