Athelhampton 22
Puutarhavierailu

Puutarhan vau-efekti: Athelhampton house

Kaivoin esille viimesyksyisen Englannin-matkan valokuvia, kun tuo kevään tulo näyttää vielä kestävän. Aina kun käymme Englannissa, yritän mahduttaa matkaan myös puutarhavierailuja. Vierailu englantilaisessa puutarhassa, erityisesti historiallisessa sellaisessa, on kuin kurkistaisi englantilaiseen sielunelämään.

Siinä näkee ihania puutarhoja, mutta myös erilaisia trendejä ja vaikuttimia sille, miksi jokin puutarha tai puutarhatyyli on syntynyt.

puutarhan vau-efekti
Athelhamptonin ruusutarha marraskuun alussa. Puutarhan vau-efekti voi tulla myös pienistä, kauniista yksityiskohdista.

Varsinkin monessa historiallisessa puutarhassa kokee vau-efektejä. Ne on rakennettu aikakaudella, jolloin varakkaat kartanonomistajat halusivat näyttäviä puutarhoja – ja näyttää olevansa varakkaita.

Kartanoiden ympärille istutettiin suurellisia puistoja tai pikkutarkasti leikattuja pensaslabyrinttejä, mielikuvituksellisesti muotoiltuja pensaita, suihkulähteitä, luolia ja vesiaiheita. Monet näistä puutarhoista ovat aikansa muotokuvia.

puutarhan vau-efekti
I800-luvun lopun italialaistyylinen puutarha Athelhamptonissa.

Yksi tälläinen hieno esimerkki on Athelhampton house, jossa kävimme viime syksynä. Se teki vaikutuksen ainakin minuun.

Talo on rakennettu 1400-luvulla, mutta nykyinen puutarha vasta 1800-luvun lopulla. Puutarhassa on kuitenkin selviä vaikutteita 1400-luvulta, jolloin puutarhojen tarkoituksena oli tehdä vaikutus kävijään.

Ripaus keskiaikaa

Puutarhaa ympäröi korkea muuri, ja sisään mennään pienen kahvilarakennuksen läpi. Ulkona avautuu hieno näkymä talolle ja vanha, sateenvarjon muotoon leikattu marjakuusi. Keskelle pihaa on rakennettu massiivinen tiiliaita, jossa on kaarevat holvit.

puutarhan vau-efekti
Sateenvarjon muotoon leikatun marjakuusen alla voi istuskella ja katsella taloa.

Pieni oviaukko houkuttelee kurkistamaan mitä aidan toisella puolella on, mutta aika nopeasti selviää että tiiliaita on lähinnä koristeellinen, rakennettu jakamaan tilaa.

Talo on rakennettu vuonna 1485 ja tuolloin Tudorien aikakaudella (1485-1603) kartanoiden puutarhat ympäröitiin muurilla ja jaettiin erilaisiin “puutarhahuoneisiin”. Se houkutteli vierailijoita kävelemään eteenpäin, ja katsomaan mitä seuraavan portin tai oven takana odotti.

puutarhan vau-efekti
Pieni portti muurin juuressa huokuttelee vilkaisemaan mitä muurin takana on.
puutarhan vau-efekti
Etupihan tiiliaita on koriste, rakennettu tilanjakajaksi.

Kun puutarha vuonna 1891 rakennettiin, silloinen omistaja Alfred Cart de Lafontaine käytti noin 40 000 tonnia kiviä rakennuttaakseen puutarhaan muureja, koristeaitoja ja portteja Tudorien aikakauden tyyliin.

Puutarhan todellinen yllätys on kuitenkin toisella puolella pihaa, pieneltä ja mitättömältä näyttävän oviaukon takana.

puutarhan vau-efekti
Pieni oviaukko kutsuu vilkaisemaan mitä aidan takana on.

Puun ja pensasaidan välisestä aukosta avautuu näkymä sisäpihalle, jonka täyttää 12 valtavaa, pyramidin muotoon leikattua marjakuusta. Vihreiden pyramidien koko on niin massiivinen, että täytyy ottaa useita askelia taaksepäin hahmottaakseen niiden muodon ja koon. Täydellinen puutarhan vau-efekti – taisin jopa päästää suustani yhden tahattoman “vaun”.

Ikää näillä vihreillä vuorilla on noin 130 vuotta. En tiedä minkälaisen nosturin avulla ne leikataan, mutta pensaiden muodosta päätellen leikkaaminen on säännöllistä. Ja vie ilmeisen paljon aikaa.

puutarhan vau-efekti
Pyramidien muotoon leikatut marjakuuset ovat noin 130 vuotta vanhoja.
puutarhan vau-efekti
Marjakuusipyramidit ovat niin korkeita, että niitä täytyy leikata nosturin avulla.

Terassi vain pyramidien ihailua varten

Pyramidien viereen on rakennettu terassi, jonne voi kiivetä ihailemaan näkymää. Tämäkin on tyypillistä Tudorien aikakauden puutarhaestetiikkaa.

puutarhan vau-efekti
Sisäpihalle on rakennettu terassi, jolta pääsee ihailemaan pyramideja.
puutarhan vau-efekti
Terassin päädyissä on kaksi identtistä paviljonkia.

Terassin molempiin päihin on rakennettu pieni paviljonki, toinen talvi- ja toinen kesäkäyttöä varten. Niihin ei pääse sisälle, mutta riittää että rakennuksia ja taidokkaita kivileikkauksia ihailee ulkoapäin.

Molempien rakennusten seinään on ikuistettu puutarhan rakennuttaneen Alfred Cart de Lafontainen nimikirjaimet ja vuosiluku 1891.

puutarhan vau-efekti
Paviljonkien seinässä komeilee vuosiluku 1891.
puutarhan vau-efekti
Yksityiskohta terassin kaiteesta.

Tunnelma pyramidien täyttämällä sisäpihalla on seesteinen ja vihreä. Lähes zenmäinen.

Olimme ainoat vierailijat tuona harmaana marraskuun alun päivänä, joten puutarha oli myös erittäin hiljainen ja rauhoittava. Olisin voinut istuskella pyramidien vieressä paljon pitempään ja ihmetellä maailman menoa.

puutarhan vau-efekti
Vihreissä jättiläisissä on jotain rauhoittavaa. Pyramidien takana on portti italialaiseen puutarhaan.

Hieno esimerkki Arts and Crafts -puutarhasta

Pyramidien täyttämän sisäpihan jälkeen puutarhassa tulee vastaan muurien ympäröimä italialainen puutarha. Marraskuussa sen kukkaloisto on mennyttä, mutta hieno rautaportti ja erikoinen muuri puutarhan ympärillä tekevät siitä kiinnostavan ympäri vuoden.

puutarhan vau-efekti
Italialainen tai välimerellinen puutarha marraskuussa.
puutarhan vau-efekti
Puutarhan vau-efekti voi syntyä myös erikoisesta näkymästä. Taustalla libanonilainen seetri.

Puutarhan rakentanut Alfred Cart de Lafontaine halusi arkkitehtuurisen muotopuutarhan, joka sopii Tudorien kauden talon tyyliin. Hän palkkasi 26-vuotiaan puutarhasuunnittelijan ja taidemaalari Francis Inigo Thomasin suunnittelemaan ja toteuttamaan puutarhan.

Thomas oli erikoistunut perinteisiin muotopuutarhoihin, mutta hänen jälkeensä monet muut omistajat ovat lisäilleet ja muuttaneet puutarhaa omien mieltymystensä mukaan.

Nykyään puutarhaoppaat kertovat Athelhamptonin olevan hieno esimerkki 1900-luvun alussa vaikuttaneesta Arts and Crafts -suuntauksesta.

Athelhampton 25
Cottage garden -tyylinen kukkapenkki Athelhamptonissa. Marraskuussa kukkia on enää vain muutama.
puutarhan vau-efekti
Lehmuksista kasvatettu pergola.

Teollista tuotantoa vastustamaan noussut, ja kädentaitoja ja käsityöläisyyttä korostanut Arts and Crafts -liike vaikutti vuosisadan alussa myös puutarhasuunnittelussa. Sen kannattajat halusivat eroon viktoriaanisen kauden säntillisistä parterre-istutuksista.

He puhuivat luonnonmukaisemman puutarhan puolesta ja suunnittelivat värikkäitä, epäsymmentisiä istutuksia entisiin muotopuutarhoihin.

Athelhampton 39
Puutarhan uudemmassa osassa ei ole kivimuureja ja istutus on vapaampaa.

Muurit, portit ja pensasaidat saivat heidän puolestaan jäädä puutarhaan, mutta niiden keskellä istutusten piti olla villejä ja epämuodollisia.

Athelhampton 36
Ruusutarha marraskuussa.
Athelhampton 38
Valkoinen ruusu ja vanha ruukku ruusutarhassa.

Tästä suuntauksesta syntyi 1900-luvulla englantilainen cottage garden värikkäinen kukkapenkkeineen ja pergoloineen.

Athelhamptonissa liikkeen vaikutus näkyy kukkapenkeissä ja pergoloissa. Mikään muu kuin säntillisesti leikatut marjakuuset ei ole kovin muodollista tai symmetristä.

Athelhampton 1
Talolle avautuva portti on nähnyt parempia päiviä.

Koko puutarha on ihastuttavasti unohdetun oloinen ja menneestä maailmasta. Ja siinä on se suurin viehätysvoima.

Yhdeksän kummitusta

Myös itse talolla on pitkä ja värikäs historia, ja sen omistajilla erilaisia kohtaloita. Talon kerrotaankin olevan yksi kummitelluimmista taloista Englannissa. Joku on laskenut että talossa on ainakin yhdeksän erilaista kummitusta, joista yksi on apina.

Athelhampton 48
Athelhamptonin sanotaan olevan yksi kauneimmista Tudorien kaudelta säilyneistä kartanoista.

Talon vanhin osa rakennettiin 1485, mutta eri omistajat ovat vuosisatojen aikana lisäilleet siihen siipiä ja huoneita.

1800-luvulle tultaessa talo oli päässyt pahasti ränsistymään ja sen katto vuoti. Perusteellisempi restaurointi ja rakennustyöt alkoivat 1890, kun kapteeni Alfred Cart de Lafontaine osti talon.

Athelhampton 45
Athelhampton sijaitsee Englannin etelärannikolla, noin 2,5 tunnin ajomatkan päässä Lontoosta.

Vuonna 2019 Athelhamptonin osti ekonomisti Giles Keating, joka on päättänyt pitää talon ja puutarhan avoinna yleisölle. BBC:n mukaan hinta oli kunnioitettavat 7 miljoonaa puntaa.

Mitäpä siihen muuta voi sanoa kuin jälleen: Vau.

Täältä pääset Athelhamptonin omille nettisivuille. Siellä kerrotaan tarkemmin mm. talon historiasta ja kummituksista.

Täältä löytyy lisää puutarhavierailuja

Athelhampton 34
Wisteria eli sinisade kiipeilee talon takana.