Pelargonien talvisailytys
Puutarhassa

Pelargonien talvisäilytys

Pelargonit ovat yllättävän sitkeitä sissejä, ja selviävät talven yli kun käyttää paria niksiä. Pelargonien talvisäilytys onnistuu parhaiten, kun säilytyspaikka on viileä ja valoisa. Ne ovat kuitenkin erittäin sopeutusmiskykyisiä, ja niitä voi talvettaa myös sisällä huoneenlämmössä tai hämärässä kellarissa.

Nostan pelargonit yleensä loppusyksyllä lasitetulle parvekkeelle jossa on pari astetta lämpimämpää kuin ulkoilmassa. Pelargonit selviävät viileässä, mutta pakkasta ne eivät kestä. Yleensä omat pelargonini kukkivat vielä aivan loppusyksylläkin, joten annan niiden olla parvekkeella mahdollisimman pitkään.

pelargonien-talvisailytys

En enää loppusyksyllä kastele pelargoneja kuin silloin tällöin. Ne selviävät kuivuudesta, mutta eivät kestä jatkuvaa sadetta ja märkyyttä.

Kun pakkaset alkavat, pelargonit voi nostaa joko sisälle tai viileään varastoon. Parhaiten ne selviävät talvesta jos ne laittaa valoisaan ja viileään paikkaan, jossa lämpötila pysyttelee 5-10 asteen välillä.

Vanhoissa omakotitaloissa ja maalaistaloissa oli usein viileä kuisti, jolla pelargonit talvetettiin.

Kuisti on aivan omiaan pelargonien talvetukseen. Sellainen on vain aika harvinainen uusissa taloissa. Tärkeintä on, ettei lämpötila laske pakkasen puolelle.

Pelargonit selviävät talvesta parhaiten jos saavat valoa

Pelargonit voi talven tullen tuoda myös sisälle huoneenlämpöön. Sisällä niille kannattaa etsiä mahdollisimman viileä paikka, ikkunalauta tai viileämpi huone. Kerrostalossa ne voi talvettaa valoisalla ikkunalaudalla.

En yleensä leikkaa pelargonioita syksyllä ennen sisälle ottamista, nypin vain kuolleet lehdet. Avautumattomat nuput olen poistanut silloin kun olen vienyt pelargoneja kellariin, ettei kasvi tuhlaa energiaa kukkimiseen.

Pelargonit voi laittaa myös pimeään kellariin, mutta tällöin niille olisi hyvä antaa edes jonkin verran valoa. Jopa loisteputki käy. Itse olen laittanut kellariin kasvivalon, jonka käyn laittamassa päälle silloin tällöin.

Pelargonien talvisailytys 2
Kukkiminen jatkuu lasitetulla parvekkeella.

Kellarin olisi hyvä olla viileä, sillä lämpöisessä pelargonit saattavat alkaa kasvaa pituutta, varsinkin jos lämpötila nousee päälle 20 asteen. Silloin niistä tulee vaaleita ja honteloita.

Talven aikana pelargoni saattaa tiputtaa lehtiä ja muuttua karun näköiseksi, mutta se ei tarkoita että se olisi kuollut. Jos varsi pysyy kiinteänä, kasvi on todennäköisesti elossa.

Pelargonia ei tarvitse paljonkaan kastella jos talvetat sen kellarissa. Kastele kuitenkin runsaammin, jos pidät kasvin huoneenlämmössä.

Keväällä kellarissa talvetetut pelargonit tuodaan huoneenlämpöön maaliskuun tienoilla, ja totutetaan vähitellen runsaampaan valoon.

Kasvista poistetaan keväällä kaikki kuolleet lehdet ja liian pitkät oksat. Pelargonin varsi kannattaa myös lyhentää matalaksi. Näin kasvi tuuheentuu, kun se alkaa jälleen kasvamaan.

Pelargonien talvisailytys 3
Pelargonit pääsevät kohta sisälle.