Marraskuun pimeys 1
Ideoita ja inspiraatiota

6 vinkkiä, joiden avulla teet kaamosajan ankeudesta siedettävämpää

Vuoden pimein aika, marras-joulukuu, voi olla synkkää aikaa. Päivät ovat lyhyitä ja pimeitä, ja pahimmillaan taivaalta vihmoo vettä. Talvi ei vielä ole alkanut, mutta kuulas, ruskankaunis syksy on liuennut vesisateeseen. Tuntuu että ollaan pimeyden ytimessä.

Listasin kuusi vinkkiä, joita itse käytän tekemään kaamosajan ankeudesta siedettävämpää. Joskus ne ovat pieniä asioita, kuten kynttilöiden sytyttämistä ja hyvän kirjan lukemista. Joskus tarvitaan enemmän.

Aiemmin tässä vaiheessa vuotta puhuttiin yleensä paljon suomalaisten kaamosmasennuksesta ja sen vaikutuksista. Nyt tilalle ovat tulleet ilmastoahdistus, työuupumus ja koronaväsymys. Mitä enemmän ympärillä on asioita, joihin on vaikea vaikuttaa, sitä enemmän ahdistus alkaa kasaantua.

kaamosajan-ankeudesta-siedettavampaa
Kaamosajan ankeudesta voi tehdä siedettävämpää.

Itse olen tunnistanut olevani ihminen, joka jää herkästi miettimään ja vatvomaan asioita. Kun ongelmat alkavat painaa, monet pienetkin asiat saattavat nousta suuremmiksi kuin ne ovatkaan.

Me ihmiset olemme kokonaisuuksia ja vointiimme vaikuttavat monet, usein pienet asiat. Sekä hyvässä että pahassa.

Ilmastotieteilijöiden mukaan ilmaston lämpeneminen muuttaa Etelä-Suomen talvikelit jatkuvaksi marraskuuksi, jos ilmastonmuutoksen torjunnassa epäonnistutaan. Se on hurja ja masentava ajatus. Nykyisellään marraskuu sentään loppuu jossain vaiheessa.

Sytytä kynttilöitä

kaamosajan-ankeudesta-siedettavampaa-1

Kaamoksen pimeyteen saa pehmeää valoa sytyttämällä kynttilöitä. Itse kaivan lyhdyt ja kynttilänjalat esille jo hyvissä ajoin ennen joulua.

Elävä tuli luo hienoa tunnelmaa. Kynttilöitä poltetaan jouluna, itsenäisyyspäivänä ja synttärikakun päällä. Ne tekevät arki-illastakin heti paljon juhlavamman.

Myös takkatuli tuo ihanaa lämpöä ja valoa pimeään iltaa. Jos haluaa välttää elävän tulen aiheuttamia pienhiukkasia ja nokea, voi aina sytyttää jouluvalot lyhdyn sisälle. Toimii myös!

Luin juuri että kynttilän polttamisella voi myös olla hieman yllättäviä vaikutuksia ruuanlaittoon. Helsingin Sanomat testasi sipulin leikkaamista erilaisin menetelmin, ja selvisi että sipuli ärsytti leikkaajan silmiä vähiten, kun vieressä paloi kynttilä. (HS:n juttu on ikävä kyllä maksumuurin takana.)

Liekö sattumaa, mutta tätä vinkkiä täytyy kokeilla seuraavan kerran kun täytyy leikata sipulia. Ainakin keittiössä on mukavasti tunnelmaa kynttilänvalossa!

Laita jouluvalot

Muistan lukeneeni joitain vuosia sitten että suomalaiset ostavat entistä enemmän jouluvaloja, ja niitä myös laitetaan pihalle aikaisempaa aikaisemmin.

kaamosajan-ankeudesta-siedettavampaa-2

Meillä naapuri räväytti omansa päälle jo lokakuun puolessavälissä. Naapurustossa on myös taloja, joissa jouluvalot ovat päällä ympäri vuoden.

Yksi naapuri on valaissut talonsa vaaleanpunaiseksi, ja valot ovat päällä ympäri vuoden. Heidän valonsa eivät taida olla pelkkiä jouluvaloja.

Jokunen vuosi sitten käytiin keskustelua siitä voiko valoja kutsua jouluvaloiksi, vai pitäisikö puhua kausivaloista. Eiköhän niitä voi reilusti kutsua jouluvaloiksi.

Jouluvalot tuovat pimeään pihaan mukavasti väriä, valoa ja tunnelmaa.

Meillä laitettiin jouluvalot etupihalle heti marraskuun alussa, koska iltaisin alkoi olla niin pimeää ettei nähnyt mihin astuu.

Pihalla on nyt pieniä joulukuusia, sillä olen istuttanut sypressejä ruukkuihin ja kietonut jouluvalot niiden ympärille. Minulle jouluvalot ovat piristys.

Hanki kirkasvalolamppu

Vain pieni osa suomalaisista kärsii pimeään aikaan kaamosmasennuksen aiheuttamasta ahdistuksesta ja masennuksesta, mutta jopa 10-30 prosenttia saa ajoittaisia kaamosoireita. Valottomuus voi aiheuttaa ahdistuneisuutta, surullisuutta, ärtyneisyyttä ja toivottomuuden tuntua.

Kaamosmasennukseen suositellaan kirkasvalolamppua, jonka edessä istutaan aamuisin, mieluiten heti heräämisen jälkeen. Itse kokeilin kirkasvalohoitoa ensimmäistä kertaa viime talvena. Kirkas valo silmissä heti aamutuimaan vaatii pientä totuttelua, mutta muuten uskon valon auttaneen.

Liiku ulkona valoisaan aikaan

Auringon esiintulo keskellä vuoden pimeintä aikaa innostaa aina lähtemään ulos ja lenkille.

kaamosajan-ankeudesta-siedettavampaa-3
Koirat marraskuun valossa.

Auringonvalo piristää kummasti mieltä. Ulkoilun kirkkaassa auringonvalossa on todettu lievittävän kaamosmasennusta.

Aurinkoinen sää tarkoittaa meillä myös yleensä sitä, että koirien tassuja ei tarvitse pestä lenkin jälkeen. Sekin on mahtava juttu, sillä sadekelien kuratassurutiinit kun ovat pitkän päälle aika raskaita.

Liikunta antaa myös hyvän mielen. Joitain vuosia sitten julkaistun norjalaistutkimuksen mukaan jo tunti liikuntaa viikossa riittää ehkäisemään masennusta.

Tutkimuksen mukaan liikunnan ei tarvitse edes olla hikiliikkumista, myös kevyt liikunta riittää.

Tutkimuksessa selvisi myös että henkilöillä, jotka eivät harrastaneet mitään liikuntaa, oli 44 prosenttia suurempi riski sairastua masennukseen, kuin liikuntaa harrastavilla.

Ajattele positiivisesti

Positiivinen ajattelu voi varsinkin marraskuun ankeudessa olla vaikeaa. Olen huomannut että kun stressiä ja ikäviä asioita kasaantuu, ajatukset saattavat alkaa kiertää kehää – ja lisätä stressiä entisestään. Kierteestä on vaikea päästä eroon, sillä stressi lisää kielteisiä tunteita ja ikävät tunteet stressiä.

Psykologi Maisa Lehtinen on kirjoittanut positiivisen ajattelun vahvistamisesta. Tavoitteena ei ole yltiöpositiivisuus, vaan se että oppii tunnistamaan negatiivisen ajattelun kierteen ja miten siitä voi päästä pois.

Omaa negatiivista suhtautumistaan asioihin voi alkaa muuttamaan esimerkiksi pitämällä kiitollisuuspäiväkirjaa.

Tee jotain kivaa joka päivä

Tämä voi kuulostaa helpolta ohjeelta, mutta näin korona-aikana mikään ei ole itsestään selvää.

Kaamosajan ankeudesta siedettavampaa 7

Hauskuus ja iloa tuottavat asiat tarkoittavat eri ihmisille eri asioita. Jollekin ihan parasta on lukea kirjaa sohvannurkassa. Joku toinen haluaa käydä tanssitunneilla, kolmas tavata ystäviä kaupungilla ja neljäs harrastaa baari-iltoja.

Jos koronatilanteen paheneminen huolettaa, sosiaalinen voi aina olla myös puhelimen välityksellä.

Itse olen saanut iloa siitä että käyn koirien kanssa lenkillä, ja napsin kuvia kun ne juoksevat metsässä.

Perheen kanssa on tullut myös oltua tiiviisti yhdessä koko korona-ajan. Olemme tehneet ruokaa ja kokeilleet kaikenlaisia outoja ja uusia reseptejä. Joskus myös hyvä ruoka voi pelastaa päivän.

Näin joulun alla olen myös ensimmäistä kertaa kokeillut askarrella joulukransseja. Keräsin kranssitarvikkeet metsäretkellä koirien kanssa ja taivuttelin yhteen rautalangalla.

Lopputulos ei ehkä yllä ammattilaistasolle, mutta onnistumisen ilo oli suurta!

Valoisaa joulun odotusta!

Täältä löydät lisää ideoita ja inspiraatiota!